Wyznaczenie D o roznych potegach.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
manda89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 23 maja 2010, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk

Wyznaczenie D o roznych potegach.

Post autor: manda89 »

Mam problem z wyznaczeniem srednicy bo sa w róznych potęgach.

\(\displaystyle{ \frac{384Pa}{ \pi d ^{3} } + \frac{16P}{ \pi d ^{2} } \le kg}\)

Dotarlem do takiego miejsca i za nic w świecie nie wiem co dalej.
\(\displaystyle{ -kg \pi d^3+ 16Pd+384Pa \le 0}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Wyznaczenie D o roznych potegach.

Post autor: anna_ »

Może lepiej podaj całe zadanie, a nie tylko jego część.
ODPOWIEDZ