Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=−-x^{3} + 5x^{2} + ax + b}\) jest równy wielomianowi
\(\displaystyle{ P(x)=(x-1)^{2}(c−x)}\)
gdzie \(\displaystyle{ c \neq 1}\)
a)wyznacz \(\displaystyle{ a,b,c}\)
i wyznaczyłam i wyszło \(\displaystyle{ a=-7 \; b=3 \; c=3}\)
b) Dla wyznaczonej wartości c rozłóż na czynniki wielomian \(\displaystyle{ F(x) = P(x+2)-4(1-x)}\) i tu mam problem
rozkładanie na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
rozkładanie na czynniki
Ostatnio zmieniony 22 maja 2010, o 11:57 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
rozkładanie na czynniki
pokaz jak liczysz to zobacze gdzie masz problem-- 21 maja 2010, 20:05 --\(\displaystyle{ P(x+2)= (x+1)^2 \cdot (1-x)}\)
wylaczasz przed nawias (1-x) i masz juz z górki
wylaczasz przed nawias (1-x) i masz juz z górki