wielomian z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 7 maja 2010, o 23:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
wielomian z parametrem
Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(mx+1)[(m+2)x ^{2} +4x+m-1}}\), gdzie m jest parametrem. Wyznacz m tak, aby wielomian W(x) miał pierwiastek trzykrotny. Jaki to pierwiastek?
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
wielomian z parametrem
\(\displaystyle{ x= - \frac{1}{m}}\)
liczysz delte=0
\(\displaystyle{ x_0= - \frac{1}{m}}\)-- 21 maja 2010, 19:59 --\(\displaystyle{ m \neq 0}\)
z delty=0 wyjda pewniedwa rozne "m" potem policzysz x0 i podstawisz dwie rożne wartosci "m" i zobaczysz czy beda sobie rowne
liczysz delte=0
\(\displaystyle{ x_0= - \frac{1}{m}}\)-- 21 maja 2010, 19:59 --\(\displaystyle{ m \neq 0}\)
z delty=0 wyjda pewniedwa rozne "m" potem policzysz x0 i podstawisz dwie rożne wartosci "m" i zobaczysz czy beda sobie rowne