Wielomian W(x) = a \(\displaystyle{ (x-p)^{2}}\) (x+q), ma dwa pierwiastki 2 oraz 1, przy czym drugi z nich jest pierwiastkiem dwukrotnym. Ponadto, dla argumentu (-2) wielomian przyjmuje wartość 36.
a) wyznacz wartości parametrów a, p, q.
i to wyznaczyłam i wyszło a=-1 p=1 q=-2
b) dla wyznaczonych wartości a, p, q rozwiąż równanie W(x) = 2. Może ktoś to obliczyć, bo mi źle wychodzi.
z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
z parametrem
a)
Są dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1 \\ p=1\\q=-2 \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=- \frac{3}{4} \\ p=2\\q=-1 \end{cases}}\)
Są dwa rozwiązania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-1 \\ p=1\\q=-2 \end{cases}}\)
lub
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=- \frac{3}{4} \\ p=2\\q=-1 \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa