Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 20 maja 2010, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dolnyśląsk
Równanie wielomianowe
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(x-7)^{2}(x^{2}-8x+7)=0}\)
Ostatnio zmieniony 21 maja 2010, o 14:19 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Równanie wielomianowe
\(\displaystyle{ x-7= 0 \vee x^2-8x+7=0}\)
\(\displaystyle{ x=7}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 64-28=36, \sqrt{\Delta}=6}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{8-6}{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{8+6}{2} = 7}\)
wiec mamy 2 pierwiastki
x=1
x=7 pierwiastek trzykrotny
\(\displaystyle{ x=7}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 64-28=36, \sqrt{\Delta}=6}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{8-6}{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{8+6}{2} = 7}\)
wiec mamy 2 pierwiastki
x=1
x=7 pierwiastek trzykrotny