Rozloz wielomian na czynniki grupując wyrazy
\(\displaystyle{ w(x)=x ^{4}+2x ^{3}-8x-16}\)
\(\displaystyle{ w(x)=14x ^{3}-7x ^{2}+4x-2}\)
\(\displaystyle{ w(x)=2x ^{3}-6x ^{2}+5x-15}\)
\(\displaystyle{ w(x)=x ^{4}-3x ^{3}+x-3}\)
prosze o rozpisanie mi tych przykladow . jutro mam kartkowke . jesli ktos moglby mi wytlumaczyc bylbym wdzieczny
Rozkład wielomianu na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
W każdym przykładnie musisz parami wyciągać to co się da przed nawias a będziesz mógł zapisać w postaci iloczynu nawiasów korzystając z wzorów skróconego mnożenia, np.
\(\displaystyle{ 8x^3+4x^2-2x-1=4x^2(2x+1)-1(2x+1)=(2x+1)(4x^2-1)=\\(2x+1)(2x-1)(2x+1)}\)
\(\displaystyle{ 8x^3+4x^2-2x-1=4x^2(2x+1)-1(2x+1)=(2x+1)(4x^2-1)=\\(2x+1)(2x-1)(2x+1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
Rozkład wielomianu na czynniki
w przykladzie a tak zrobilem
\(\displaystyle{ x ^{3}(x+2)-8(x+2) i co dalej??}\)-- 20 maja 2010, o 18:07 --moglby ktos mi napisac ten wzor skroconego mnozenia i objasnic na tym przykladzie a . napewno zrozumiem
\(\displaystyle{ x ^{3}(x+2)-8(x+2) i co dalej??}\)-- 20 maja 2010, o 18:07 --moglby ktos mi napisac ten wzor skroconego mnozenia i objasnic na tym przykladzie a . napewno zrozumiem
-
- Użytkownik
- Posty: 2372
- Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Tak samo jak wyżej, czyli:
\(\displaystyle{ x ^{3}(x+2)-8(x+2) =(x^3-8)(x+2)}\)
Tutaj masz przykłady jak korzystać ze wzorów skróconego mnożenia. Ciebie interesuje różnica sześcianów.
\(\displaystyle{ x ^{3}(x+2)-8(x+2) =(x^3-8)(x+2)}\)
Tutaj masz przykłady jak korzystać ze wzorów skróconego mnożenia. Ciebie interesuje różnica sześcianów.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 8 mar 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LAKA
- Podziękował: 1 raz
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Rozkład wielomianu na czynniki
Powinnaś go mieć w zeszycie i w podręczniku, a tak w ogóle to w głowie.eduardo555 pisze:moglby ktos mi napisac ten wzor skroconego mnozenia i objasnic na tym przykladzie a . napewno zrozumiem