Wielomiany z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aniwre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 9 wrz 2006, o 16:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wambierzyce
Podziękował: 11 razy

Wielomiany z parametrem

Post autor: aniwre »

Wiedzac, ze wielomian W(x)=-x�+(a+1)x�+(8a-3)x-15 jest podzielny przez dwumian
(x-1) wyznacz wartosc parametru a.
Awatar użytkownika
baksio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość/Kraków
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 136 razy

Wielomiany z parametrem

Post autor: baksio »

Jak wielomian jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x-1)}\) to jego pierwiastkiem jest \(\displaystyle{ 1}\) Czyli:
\(\displaystyle{ W(1)=0}\)
I podstawiamy:
\(\displaystyle{ -1 +(a+1) + (8a-3) - 15 =0}\)
\(\displaystyle{ 9a=18}\)
\(\displaystyle{ a=2}\)
ODPOWIEDZ