Równania wielomianowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
moonni
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 15 paź 2009, o 17:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kowal
Podziękował: 5 razy

Równania wielomianowe.

Post autor: moonni »

Rozwiąż równania :

g) \(\displaystyle{ x ^{2} \left( 2x-5\right)-2x ^{2}+5x-4 \left( 2x-5\right)=0}\)
h) \(\displaystyle{ -x^{2} \left( 4-x ^{2} \right)+4-x ^{2}=0}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równania wielomianowe.

Post autor: piasek101 »

1) \(\displaystyle{ 2x-5}\) wyłączyć

2) \(\displaystyle{ 4-x^2}\) wyłączyć
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Równania wielomianowe.

Post autor: sushi »

Wskazówka
a) trzeba wyciagnac przed nawias czynnik (2x-5)
b) \(\displaystyle{ 4-x^2}\)
ODPOWIEDZ