rozwiąż równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dioda114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 lut 2010, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk

rozwiąż równanie

Post autor: dioda114 »

Witam mam problem z wytłumaczeniem synowi zadania proszę o pomoc krok po kroku.Z góry dziękuję
Rozwiąż równanie

\(\displaystyle{ 2x^3-14x^2+6x-21=0}\)
Ostatnio zmieniony 18 maja 2010, o 20:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Do zapisu wyrażeń matematycznych używaj poleceń LaTeX-a. Zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

Sprawdż czy dobrze to przepisałaś.
dioda114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 2 lut 2010, o 21:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk

rozwiąż równanie

Post autor: dioda114 »

Jak najbardziej dobrze przepisłam i z moich obliczeń wynika że jst zadanie bez rozwiązania ale potrzebne mi fachowe potwierdzenie i rozwiązanie krok po kroku.Pozdrawiam
miodzio1988

rozwiąż równanie

Post autor: miodzio1988 »

miejsce zerowe:


\(\displaystyle{ 6.7859}\)

Ilość przybliżen \(\displaystyle{ 22}\)

Przybliżenie początkowe:\(\displaystyle{ 1}\)


Liczone numerycznie metodą Newtona (wyznaczanie wartości metodą Hornera)

Wystarczająco fachowo?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

rozwiąż równanie

Post autor: sushi »

tyllko jedno miejsce zerowe, rysunek podesle na poczte, to mozna zobaczyc jak bedzie wygladac funkcja,
jakas trefna jak dla Licealisty
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rozwiąż równanie

Post autor: anna_ »

No to powodzenia w rozwiązywaniu:

\(\displaystyle{ x= \frac{(3122 - 18 \sqrt{17441} )^{ \frac{1}{3} }+(3122 +18 \sqrt{17441} )^{ \frac{1}{3}}+14}{6}}\)
ODPOWIEDZ