Dla jakich a,b,c wielomian jest podzielny przez inny

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Who knew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Amityville
Podziękował: 1 raz

Dla jakich a,b,c wielomian jest podzielny przez inny

Post autor: Who knew »

Dla jakich a,b,c wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^{4} - ax^{3}-bx^{2}+c}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ Q(x)=x^{3} - x^{2}}\)?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11361
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Dla jakich a,b,c wielomian jest podzielny przez inny

Post autor: mol_ksiazkowy »

musi byc c=0, t wiec \(\displaystyle{ W(x)=x^2(x^2-ax-b), \ Q(x)=x^2(x-1)}\), tak wiec a+b =1 i ok
Who knew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 7 kwie 2005, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Amityville
Podziękował: 1 raz

Dla jakich a,b,c wielomian jest podzielny przez inny

Post autor: Who knew »

Nie rozumiem, możesz to jaśniej wytłumaczyć?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11361
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Dla jakich a,b,c wielomian jest podzielny przez inny

Post autor: mol_ksiazkowy »

Skoro jest \(\displaystyle{ W(x)= Q(x) R(x)}\) dla pewnego wielomianu R, oraz Q(0)=0, wiec także W(0)=0
ODPOWIEDZ