Rozkład wielomianu na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Frewew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 lut 2010, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 14 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Frewew »

Mam podany wielomian \(\displaystyle{ W(x)= x^4 + x^2 +1}\) i muszę go rozłożyć na czynniki możliwie najmniejszego stopnia.
Mam podana odpowiedź \(\displaystyle{ W(x)= (x^2 -x+1)*(x^2+x+1)}\)
Szczerze, nie mam za bardzo pomysłu :/
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Mikolaj9 »

Podpowiedź:

\(\displaystyle{ x^{4}+x^{2}+1=x^{4}+2x^{2}+1-x^{2}}\).
Frewew
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 24 lut 2010, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 14 razy

Rozkład wielomianu na czynniki

Post autor: Frewew »

Dzięki
ODPOWIEDZ