wyznacz wartości a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
niuniu_2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 maja 2010, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland

wyznacz wartości a i b

Post autor: niuniu_2 »

Wyznacz wartości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) współczynników wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3} +ax ^{2} +bx+1}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ W(2)=7}\) oraz, że reszta z dzielenia \(\displaystyle{ W(x)}\) przez \(\displaystyle{ (x-3)}\) jest równa \(\displaystyle{ 10}\).
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

wyznacz wartości a i b

Post autor: sushi »

robisz uklad rownan

W(2)=7
W(3)=10
corelips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stalowa wola

wyznacz wartości a i b

Post autor: corelips »

\(\displaystyle{ 2^{3}+ 2^{2}a + 2b + 1 = 7}\)

a drugi układ?
Ostatnio zmieniony 30 maja 2010, o 11:42 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów [latex] i [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
ODPOWIEDZ