Rozwiąż nierówność:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Iwanilov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2010, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock

Rozwiąż nierówność:

Post autor: Iwanilov »

witam, nie pamiętam jakie przypadki i jak rozwiązać tego typu nierówności:
\(\displaystyle{ |x^{4} - 9|>|3x^{2} - 9|}\)

\(\displaystyle{ |x^{3} - 3x^{2} + 3|<1}\)

\(\displaystyle{ |x^{4} + x^{2} - 2| \le 3|x^{2} - 1|}\)

z góry przepraszam za brak umiejętności z zapisaniem w poprawny sposób potęg za pomocą LaTeX-a ale mimo instrukcji nie wiem jak to zrobić.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2010, o 14:50 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
pipol

Rozwiąż nierówność:

Post autor: pipol »

\(\displaystyle{ |x^4 -9|>|3x^2 -9| \Leftrightarrow |x^2 -3|\cdot |x^2 +3|>3\cdot |x^2 -3| \Leftrightarrow (x^2 \neq 3) \wedge (|x^2 +3|>3) \Leftrightarrow x\in\mathbb{R} \backslash \{-\sqrt{3},0,\sqrt{3}\}}\)
Iwanilov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 maja 2010, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Otwock

Rozwiąż nierówność:

Post autor: Iwanilov »

a mógłbyś mi to w dłuższy sposób rozpisać? byłbym wdzięczny bo mój Pan od matmy ceni sobie dokładne udowodnienie
ODPOWIEDZ