Rozłóż wielomiany c.d

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
karolina123456
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 24 paź 2009, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: woj. podkarpackie

Rozłóż wielomiany c.d

Post autor: karolina123456 »

\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +4x - 5}\)
przybyl1790
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Pomógł: 5 razy

Rozłóż wielomiany c.d

Post autor: przybyl1790 »

W(1)=0 ... Podziel ten wielomian przez (x-1).. Otrzymasz \(\displaystyle{ w(x)=(x^{2}+x+5)(x-1)}\) pierwszego nawiasu nie rozłożysz dalej bo delta jest mniejsza od zera
corelips
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stalowa wola

Rozłóż wielomiany c.d

Post autor: corelips »

... skoro z pierwszego nawiasu mamy 0, a w drugim x=1 to odpowiedz brzmi : jedynym rozwiazaniem tego rowniania wielomianowego jest liczba 1?
*rozpacz*
Awatar użytkownika
erina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 230
Rejestracja: 29 mar 2010, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pruszków
Pomógł: 38 razy

Rozłóż wielomiany c.d

Post autor: erina »

Ale to zależy czy w \(\displaystyle{ \mathbb{R}}\), czy w \(\displaystyle{ \mathbb{C}}\)... Chyba, że teraz już nie ma w LO zespolonych?
ODPOWIEDZ