Rozwiąż w zależności od parametru b równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
luigi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 paź 2006, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głuchołazy
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiąż w zależności od parametru b równanie

Post autor: luigi »

1)
Rozwiąż w zależnośći od parametru b równanie \(\displaystyle{ \frac{1}{x-b} + \frac{1}{x+b} = \frac{4}{3b}}\).

Obliczyłem: \(\displaystyle{ x1=-\frac{b}{2}}\), \(\displaystyle{ x2=2b}\)
Co mam zrobić dalej?




2) \(\displaystyle{ \frac{13m-35}{m-3}>0}\)
Dlaczego trzeba pomnożyć przez \(\displaystyle{ (m-3)^{2}}\), a nie \(\displaystyle{ (m-3)}\)?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiąż w zależności od parametru b równanie

Post autor: Lorek »

2. Nie wiadomo jaki jest znak liczby m-3 (i czy trzeba zmienić zwrot nierówności), a kwadrat mianownika jest zawsze dodatni i problem znika

[ Dodano: Sob Paź 21, 2006 11:00 pm ]
1. Musisz uwzględnić jeszcze założenia
\(\displaystyle{ x\neq b x\neq -b\wedge b\neq 0}\)
i później deltę (która i tak jest zawsze nieujemna )
ODPOWIEDZ