ZADANIE: rozwiąż nierówność:
a) \(\displaystyle{ (2-x)(x^2 +3x+2)<0}\)
b) \(\displaystyle{ (3x-1)(-5x^2-3x +2)\ge 0}\)
c) \(\displaystyle{ (9-x^2)(3x^2+2x-1)>0}\)
d) \(\displaystyle{ -3x(2x^2+4x+1)\le 0}\)
e) \(\displaystyle{ (2x +4)(x^2+5x +6)\le 0}\)
f) \(\displaystyle{ x^3-3x^2-5x +15\le 0}\)
g) \(\displaystyle{ x^3+2x^2-1 >0}\)
h) \(\displaystyle{ -x^3-2x^2+x+2 <0}\)
i) \(\displaystyle{ 24x^3- 10x^2+1 <3x}\)
j) \(\displaystyle{ -x^4+5x^3- 5 x^2-x+2\ge 0}\)
Rozwiąż nierówność wielomianową
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rumia
Rozwiąż nierówność wielomianową
Ostatnio zmieniony 12 maja 2010, o 16:30 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 22 kwie 2010, o 15:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rumia
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Rozwiąż nierówność wielomianową
1. Rozwiązujesz równanie wielomianowe
2.Rozbijasz na czynniki.I rysujesz wykresy wszystkich czynników( będą to zawsze funkcje liniowe i kwadratowe)
dla każdego momentu rysujesz plus na obszarze,gdzie czynnik na wartość dodatnią i minus gdzie czynnik jes pod osią x
3.Liczysz liczbę + i minusów w każdym obszarze. Jeśli będzie liczba minusów parzysta-jest tam dodatni,Nieparzysta- ujemna.
2.Rozbijasz na czynniki.I rysujesz wykresy wszystkich czynników( będą to zawsze funkcje liniowe i kwadratowe)
dla każdego momentu rysujesz plus na obszarze,gdzie czynnik na wartość dodatnią i minus gdzie czynnik jes pod osią x
3.Liczysz liczbę + i minusów w każdym obszarze. Jeśli będzie liczba minusów parzysta-jest tam dodatni,Nieparzysta- ujemna.