Rozwiąż nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Rozwiąż nierówności

Post autor: gothia »

Proszę o sprawdzenie, dziękuję ślicznie.

Rozwiąż nierówności

c)\(\displaystyle{ x( x-3)-4(5-x) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-3x-20+4x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}+x-20 \ge 0}\)

\(\displaystyle{ \Delta= 1+80=81}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=9}\)

\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-1-9}{2}=-5}\)

\(\displaystyle{ x _{2}= \frac{-1+9}{2}=4}\)



\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-5> \cup <4,+ \infty )}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Rozwiąż nierówności

Post autor: sushi »

jest OK
ODPOWIEDZ