Odczytaj z wykresu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Odczytaj z wykresu

Post autor: gothia »

Witam,
proszę o sprawdzenie, bardzo dziękuję!

28. Dany jest wykres funkcji kwadratowej y=f(x)

Odczytaj z wykresu:

a) największą wartość albo najmniejsza wartość funkcji w zbiorze R
b) zbiór wartości funkcji
c)miejsce zerowe funkcji

1)



a)\(\displaystyle{ y=1- największa}\)
b) \(\displaystyle{ y \in (- \infty,1)}\)
c)\(\displaystyle{ -2,4 (?)}\)

2)



a= \(\displaystyle{ y=-2- najmniejsza}\)
b)\(\displaystyle{ y \in (-2,+ \infty )}\)
c) \(\displaystyle{ -2,2 (?)}\)

3)



a)\(\displaystyle{ y=5- najwieksza}\)
b)\(\displaystyle{ y \in (- \infty, 5)}\)
c) \(\displaystyle{ -1,1 (?)}\)
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Odczytaj z wykresu

Post autor: sushi »

1. miejsca zerowe to tak na oko wyda sie ze sa -3 i +3 musisz zmierzyc linijka odleglosc miedzy 0 a 1 i potem zobaczyc ile jednostek jest do nastepnych miejsc zerowych

zbior wartosci (-nieskonczonosc, 1>

2. zbior wartosci <-2, + nieskonczonosc), miejsca zerowe powinny byc symetryczne wiec jezeli jest +2 to i musi byc -2

3. z rysunku nie wynika ze max = 5 tylko wychodzi na okolo 2,5
zbior wartosci (- nieskonczonosc, ymax>

miejsca zerowwe +1,-1
ODPOWIEDZ