Wykres funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Wykres funkcji

Post autor: gothia »

Proszę o sprawdzenie, dziękuję z góry.

26. Naszkicuj wykres funkcji

a) \(\displaystyle{ y=4-x ^{2}}\)

\(\displaystyle{ a=-1}\)
\(\displaystyle{ b=0}\)
\(\displaystyle{ c=4}\)

\(\displaystyle{ (4-x ^{2}=(2 ^{2}-x ^{2})= (2-x)(2+x)}\)

\(\displaystyle{ \Delta=0+16=16}\)

\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{0-4}{-2}= 2}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=-2}\)


\(\displaystyle{ p= 0}\)

\(\displaystyle{ q= \frac{-16}{-4}=4}\)

tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wykres funkcji

Post autor: tometomek91 »

jest ok.
ODPOWIEDZ