A wiec mam równanie i roziązywałam je tak
\(\displaystyle{ x ^{5}=9x ^{3}}\)
\(\displaystyle{ x ^{5}-9x ^{3} =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{3}(x ^{5}-9)=0}\)
\(\displaystyle{ x=0}\) i no własnie nie wiem co zrobić z tym \(\displaystyle{ (x ^{5}-9)}\)
prosze o dokończenie mi tego zadanka
rozwiąz równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- cyberciq
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 43 razy
rozwiąz równanie
Ponieważ aby równosc była spełniona to \(\displaystyle{ x ^{3} =0 \vee (x ^{2} -9)=0}\)
dla \(\displaystyle{ x=0}\) równośc jest oczywista
\(\displaystyle{ (x ^{2} -9)=0}\)\(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\)\(\displaystyle{ x=-3 \vee x=3}\)
dla \(\displaystyle{ x=0}\) równośc jest oczywista
\(\displaystyle{ (x ^{2} -9)=0}\)\(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\)\(\displaystyle{ x=-3 \vee x=3}\)