Witam. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= a(x-1)(x-3)(x+5)}\), gdzie \(\displaystyle{ a \neq 0}\), dla argumentu 5 przyjmuje wartość (-160).
a) Wyznacz wartość parametru a.
b) Dla wyznaczonej wartości a, rozwiąż równanie \(\displaystyle{ W(x) = F(x)}\) gdzie \(\displaystyle{ F(x)= x^{2} + 2x - 3.}\)
c) Dla wyznaczonej wartości a, rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x) \ge (x+3)(x+5)(5+3x).}\)
Oczywiście problem sprawiają podpunkty b i c. Z góry bardzo dziękuję za pomoc
Wielomian - mieszanka zadań
- DevilHunter
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xD
Wielomian - mieszanka zadań
Ostatnio zmieniony 9 maja 2010, o 13:47 przez DevilHunter, łącznie zmieniany 1 raz.
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Wielomian - mieszanka zadań
b) \(\displaystyle{ a(x-1)(x-3)(x+5)=x^2+2x-3}\)
Wymnożyć, przenieść wszystko na lewą stronę i rozwiązać.
c) \(\displaystyle{ a(x-1)(x-3)(x+5)\ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
Jak wyżej.
Wymnożyć, przenieść wszystko na lewą stronę i rozwiązać.
c) \(\displaystyle{ a(x-1)(x-3)(x+5)\ge (x+3)(x+5)(5+3x)}\)
Jak wyżej.
- DevilHunter
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 30 wrz 2009, o 15:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xD
Wielomian - mieszanka zadań
Dzięki. A czy w pkt c jest możliwe jakieś obejście, czy niestety trzeba wykonać tak obszerną redukcję wyrażeń podobnych?
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Wielomian - mieszanka zadań
c) \(\displaystyle{ a(x-1)(x-3)(x+5) \ge (x+3)(x+5)(3x+5)}\)
\(\displaystyle{ a(x-1)(x-3)(x+5)-(x+3)(x+5)(3x+5) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(a(x-1)(x-3)-(x+3)(3x+5)) \ge 0}\)
Resztę trzeba przemnożyć i zredukować.
\(\displaystyle{ a(x-1)(x-3)(x+5)-(x+3)(x+5)(3x+5) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ (x+5)(a(x-1)(x-3)-(x+3)(3x+5)) \ge 0}\)
Resztę trzeba przemnożyć i zredukować.
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, o 23:06 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .