Równanie wielomianowe z wart. bezwzględną

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pitercyklop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2010, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Równanie wielomianowe z wart. bezwzględną

Post autor: pitercyklop »

\(\displaystyle{ \ |x^{3}+ \ 64| = x^{2} - 4x + 16}\)

pomoże ktoś zrobić ?
adriano19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 22 lut 2010, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Śląsk
Pomógł: 6 razy

Równanie wielomianowe z wart. bezwzględną

Post autor: adriano19 »

rozpatrz 2 przypadki z definicji wartości bezwzglednej
pitercyklop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 maja 2010, o 11:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

Równanie wielomianowe z wart. bezwzględną

Post autor: pitercyklop »

no to wiem, tylko jakoś mi się rachunkowo to nie podoba

\(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} - 4x + 80 = 0}\) lub \(\displaystyle{ x^{3} - x^{2} + 4x + 48 = 0}\)

co dalej z tym ?
przybyl1790
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 1 gru 2009, o 21:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włocławek
Pomógł: 5 razy

Równanie wielomianowe z wart. bezwzględną

Post autor: przybyl1790 »

\(\displaystyle{ x^{3}+x^{2}-4x+80=0}\) dla x=(-5) zatem podziel ten wielomian przez (x+5)

\(\displaystyle{ x^{3}-x^{2}+4x+48=0}\) dla x=(-3) zatem podziel ten wielomian przez (x+3)
ODPOWIEDZ