Wielomiany nierówności

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Wielomiany nierówności

Post autor: gothia »

Dobrze?
Dzięki z góry za odpowiedź


\(\displaystyle{ (-x ^{4}+x ^{3}+6x ^{2}<0}\)
\(\displaystyle{ x^{4}-x ^{3}-6x ^{2}>0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}( x ^{2}-x-6)>0}\)

\(\displaystyle{ \Delta=b ^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=1+24=25}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{-b- \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{1-5}{2}=-2}\)

\(\displaystyle{ x _{2}=\frac{-b+ \sqrt{\Delta}}{2a}}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=\frac{1+5}{2}=3}\)


\(\displaystyle{ x ^{2}(x+2)(x-3)>0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=-2}\)
\(\displaystyle{ x _{2}=3}\)
\(\displaystyle{ x _{3}=0}\)




\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-2) \cup (3,+ \infty )}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wielomiany nierówności

Post autor: tometomek91 »

Tak, dobrze.
ODPOWIEDZ