Bardzo proszę o pomoc i stwierdzenie czy robię to zadanie dobrze
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)= a(x-1)(x+3)(x+5)}\), gdzie \(\displaystyle{ a\neq0}\), dla argumentu 5 przyjmuje wartość (-160).
a) wyznacz wartość parametru a
b) dla wyznaczonej wartości a rozwiąż równanie W(x)=F(x), gdzie \(\displaystyle{ F(x)=x^{2}+2x-3}\)
c) dla wyznaczonej wartości a rozwiąż nierówność \(\displaystyle{ W(x)\geqslant(x+3)(x+5)(5+3x)}\)
Ja to robię tak:
Ad. a)
\(\displaystyle{ W(5)=-160 \Rightarrow
-160=a*4*8*10 \Rightarrow
-160=320a \Rightarrow
a= -\frac{1}{2}}\)
Ad. b)
\(\displaystyle{ W(x)=F(x)\\
F(x)= x^{2}+2x-3}\)
Po obliczeniu delty wychodzi, że
\(\displaystyle{ F(x)= (x-1)(x+3)\\
-\frac{1}{2}(x-1)(x+3)(x+5)=(x-1)(x+3)}\)
I w tym momencie nie rozumiem dlaczego nie mogę podzielić obustronnie - wychodzi mi inny wynik niż ma wyjść, czyli coś robię źle. Bardzo proszę o pokazanie mi co zrobić z tym dalej
Równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Równanie wielomianowe
Jak podzielisz to ,,zgubisz" niektóre rozwiązania.znaczei pisze:Po obliczeniu delty wychodzi, że
\(\displaystyle{ F(x)= (x-1)(x+3)\\
-\frac{1}{2}(x-1)(x+3)(x+5)=(x-1)(x+3)}\)
I w tym momencie nie rozumiem dlaczego nie mogę podzielić obustronnie - wychodzi mi inny wynik niż ma wyjść, czyli coś robię źle. Bardzo proszę o pokazanie mi co zrobić z tym dalej
Jak robić - wszystko na jedną stronę, to przez co chciałeś dzielić przed nawias ...
Równanie wielomianowe
Zrobiłem tak jak mówisz i wyszło mi coś takiego - nie wiem jak to pogrupować :/
\(\displaystyle{ x^{3}+9 x^{2} +11x-21=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+9 x^{2} +11x-21=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Równanie wielomianowe
Tak ,,nie mówiłem".znaczei pisze:Zrobiłem tak jak mówisz i wyszło mi coś takiego - nie wiem jak to pogrupować :/
\(\displaystyle{ x^{3}+9 x^{2} +11x-21=0}\)
Patrz tak ,,mówiłem" :
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)[-0,5(x+5)-1]=0}\) (nie wymnażaj)
Równanie wielomianowe
Dzięki już rozumiem
Fajnie by było jakbym to umiał sam zauważyć... może kiedyś będzie mi to dane
Fajnie by było jakbym to umiał sam zauważyć... może kiedyś będzie mi to dane
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Równanie wielomianowe
Teraz miałeś dane; skoro chciałeś dzielić stronami to już coś widziałeś - teraz zapamiętaj aby tego nie robić i wyłączać przed nawias.