Bardzo proszę o sprawdzenie, z góry dziękuję!
\(\displaystyle{ (3x+x) ^{2}(x ^{2}-3x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-b ^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{3-1}{-6}=- \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x _{2=}\frac{3+1}{-6}=- \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-3) \cup (-3,- \frac{2}{3}) \cup ( -\frac{1}{3},+ \infty)}\)
Wielomiany nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 19 razy
Wielomiany nierówności
Dziękuję za sprawdzenie:)
Rzeczywiście pomyliło mi się coś. Wykres chyba również na odwrót powinien być prawda? Teraz dobrze?
\(\displaystyle{ (3x+x) ^{2}(x ^{2}-3x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-b ^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{3-1}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{2=}\frac{3+1}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x \in (-3,1) \cup (2,+ \infty)}\)
Rzeczywiście pomyliło mi się coś. Wykres chyba również na odwrót powinien być prawda? Teraz dobrze?
\(\displaystyle{ (3x+x) ^{2}(x ^{2}-3x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-b ^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{3-1}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{2=}\frac{3+1}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x \in (-3,1) \cup (2,+ \infty)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23497
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Wielomiany nierówności
Nie wierzę, że było (3x+x) - już Ci na to uwagę zwracałem.gothia pisze: \(\displaystyle{ (3x+x) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
Zatem nie wiem też skąd to x = -3.
-
- Użytkownik
- Posty: 62
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 19 razy
Wielomiany nierówności
No tak, eh, źle przepisane faktycznie.
Teraz zmieniłam, wykres również.
Dobrze już?
\(\displaystyle{ (3+x) ^{2}(x ^{2}-3x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-b ^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{3-1}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{2=}\frac{3+1}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty,-3) \cup (-3,1) \cup (2+ \infty )}\)
Ten wykres jeszcze się odbija przy -3, ponieważ jest kwadrat
Teraz zmieniłam, wykres również.
Dobrze już?
\(\displaystyle{ (3+x) ^{2}(x ^{2}-3x+2)>0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\)
\(\displaystyle{ \Delta=-b ^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=9-8=1}\)
\(\displaystyle{ x _{1}= \frac{3-1}{2}=1}\)
\(\displaystyle{ x _{2=}\frac{3+1}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty,-3) \cup (-3,1) \cup (2+ \infty )}\)
Ten wykres jeszcze się odbija przy -3, ponieważ jest kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 1 gru 2009, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Pomógł: 5 razy