Suma i różnica wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Suma i różnica wielomianów

Post autor: gothia »

Proszę o sprawdzenie czy się gdzieś nie pomyliłam, dziękuję z góry.

5. Oblicz sumę i różnicę podanych wielomianów:

\(\displaystyle{ P(x)= 2x ^{2}-3x+5}\)
\(\displaystyle{ Q(x)= x ^{3}-5x ^{2}+2x-5}\)

\(\displaystyle{ P(x)+Q(x)=2x ^{2}-3x+5+x ^{3}-5x ^{2}+2x-5=x ^{3}-3x ^{2}-x}\)

\(\displaystyle{ P(x)-Q(x)=2x ^{2}-3x+5-(x ^{3}-5x ^{2}+2x-5)=2x ^{2}-3x+5-x ^{3}+5x ^{2}-2x+5=-x ^{3}+7x ^{2} -5x+10}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Suma i różnica wielomianów

Post autor: anna_ »

Jest ok.
ODPOWIEDZ