Dla jakich wartoci m i n wielomiany są równe...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Dla jakich wartoci m i n wielomiany są równe...

Post autor: gothia »

4. Dla jakich wartości m i n wielomiany są równe?

\(\displaystyle{ W(x)=2x ^{3}+5x ^{2}-3x+ m}\)
\(\displaystyle{ G(x)=2x ^{2}+ nx ^{2}-3x+2}\)

To gołym okiem widać, że m= 2 a n= 5

Pytanie tylko czy to można jakoś wyliczyć, żeby był zapis matematyczny, czy to po prostu robi się tak 'na oko'?
Awatar użytkownika
ppolciaa17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 381
Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 99 razy

Dla jakich wartoci m i n wielomiany są równe...

Post autor: ppolciaa17 »

nie tylko zapisujesz W(x)=G(x).. i jak widać to wystarczą tylko wyniki ..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Dla jakich wartoci m i n wielomiany są równe...

Post autor: piasek101 »

Piszę na poważnie :

\(\displaystyle{ +5=+n}\) oraz \(\displaystyle{ +m=+2}\).

Tak w tym zadaniu na oko; a ogólnie to piszesz warunki aby ,,wielomiany były jednakowe " to moja definicja równych.
ODPOWIEDZ