Witam.
Z góry zaznaczam, iż nie wiem czy dobry dzial ...
Rozwiąż równanie ;
\(\displaystyle{ x^{3} - 4x^{2} + x + 6 = 0}\)
rownanie szescienne
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
rownanie szescienne
\(\displaystyle{ x^{3} - 4x^{2} + x + 6 = 0}\)
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem, więc \(\displaystyle{ x^{3} - 4x^{2} + x + 6 =(x+1)(x^2 - 5x + 6)}\)
Policz deltę i pierwiastki tego trójmianu kwadratowego
\(\displaystyle{ -1}\) jest pierwiastkiem, więc \(\displaystyle{ x^{3} - 4x^{2} + x + 6 =(x+1)(x^2 - 5x + 6)}\)
Policz deltę i pierwiastki tego trójmianu kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lis 2006, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łomża
- Podziękował: 4 razy
rownanie szescienne
A mogę wiedzieć skąd Tobie wyszlo ze -1 jest pierwiastkiem ?
Ok widze ze za x podstawilas -1 , tylko zeby jakos to z sensem zapisac, zeby nie wygladalo z x= -1 powstalo z niczego .
Ok widze ze za x podstawilas -1 , tylko zeby jakos to z sensem zapisac, zeby nie wygladalo z x= -1 powstalo z niczego .
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
rownanie szescienne
No popatrz sam, że jak podstawisz \(\displaystyle{ -1}\) do równania, to będzie spełnione (jest miejscem zerowym funkcji z lewej strony równania). Takich całkowitych pierwiastków szuka się wśród podzielników wyrazu wolnego, w Twoim przypadku wyraz wolny to 6 czyli sprawdzasz po kolei czy pierwiastkami nie są liczby: \(\displaystyle{ 1, -1, 2, -2, 3, -3, 6, -6}\).