Witam!!
Mam zadanie :
Dany jest wielomian W(x)= \(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}}\)-4x+3. Oblicz resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x+4). Oblicz miejsce zerowe tego wielomianu .
Zrobiłem tak :
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}}\)-4x+3 /(x+4) = \(\displaystyle{ x^{2}}\)-5x+11 + reszta -30
(\(\displaystyle{ x^{2}}\))(-5x+11 + )-30=0
Miejsce zerowe tylko -3
Dobrze zrozumiałem i wykonałem te zadanie ???
Jak obliczyć resztę wielomianu ??
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Jak obliczyć resztę wielomianu ??
Rezszta to W(-4) - twierdzenie Bezout.
Czy przed 4x nie powinno być plusa?
Czy przed 4x nie powinno być plusa?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Jak obliczyć resztę wielomianu ??
OK
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3) (x^2+x-1)}\)
W drugim nawiasie liczymy deltę...
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3) (x^2+x-1)}\)
W drugim nawiasie liczymy deltę...