Dla jakich wartości m suma kwadratów pierwiastków równania x^2-(m-5)x+2(3-m)=0 jest najmniesza.
Mam problem z rozwiązaniem tego zadania. Jeśli ktoś wie jak to zrobić to był bym wdzięczny za pomoc.
suma równania kwadratów pierwiastków najmniejsza
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
suma równania kwadratów pierwiastków najmniejsza
trzeba skorzystac ze wzorow vieta
pamietaj ze \(\displaystyle{ (a+b)^{2}-2ab=a^{2}+b^{2}}\)
teraz \(\displaystyle{ x_1*x_2=2(3-m)\\x_1+x_2=m-5}\) i teraz chyba mam nadzieje ze widzisz jak to skonczyc ?? ;]
pamietaj ze \(\displaystyle{ (a+b)^{2}-2ab=a^{2}+b^{2}}\)
teraz \(\displaystyle{ x_1*x_2=2(3-m)\\x_1+x_2=m-5}\) i teraz chyba mam nadzieje ze widzisz jak to skonczyc ?? ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 19 paź 2006, o 18:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 3 razy
suma równania kwadratów pierwiastków najmniejsza
to wiedziałem problem jest z tym jak obliczyć tą najmniejszą wartość jak ktoś wie to niech napisze będe bardzo wdzięczny