Proszę o sprawdzenie.
Dziękuję ślicznie:)
\(\displaystyle{ 3x ^{3}-3x ^{2}+4x-4}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2}(x-1)+4(x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(3x ^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x _{1}=1}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{2}=-4}\)
\(\displaystyle{ x _{2} \neq - \frac{4}{3}}\)
Wielomiany- równiania
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 24 lut 2010, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 6 razy
Wielomiany- równiania
\(\displaystyle{ 3x ^{3}-3x ^{2}+4x-4 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x-1)(3x ^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
Jedyne rozwiazanie.
\(\displaystyle{ 3x ^{2}=-4}\)
Sprzecznosc, bo kwadrat jest nieujemny
\(\displaystyle{ (x-1)(3x ^{2}+4)=0}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)
Jedyne rozwiazanie.
\(\displaystyle{ 3x ^{2}=-4}\)
Sprzecznosc, bo kwadrat jest nieujemny