Rozwiąż równianie:
Przykład do którego nie wiem jak sie zabrać:
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}+2=x}\)
Doszedłem do czego takiego (pewnie żle) :
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}-x+2=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)-2(x^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (-2*x)(x^{2}-1)=0}\) - na pewno zle
równanie wielomianowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
równanie wielomianowe
:
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}-x+2=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)-2(x^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^{2}-1)=0 \\ (x-2)(x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}-x+2=0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}-1)-2(x^{2}-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^{2}-1)=0 \\ (x-2)(x-1)(x+1)=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
równanie wielomianowe
lub
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}-x+2=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-2)- (x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x-1)(x+1)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} - 2x^{2}-x+2=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-2)- (x-2)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x^2-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-2)(x-1)(x+1)=0}\)