Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu: \(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+x ^{2}-5x+3}\)
Czy było by możliwe aby ktoś mi wyjaśnił jak to rozłożyć ponieważ już wiele razy próbowałem i za każdym razem wynik nie zgadza mi się z odpowiedzią
Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 kwie 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu
W jaki sposób próbowałeś wyznaczyć te miejsca zerowe? Co Ci wyszło?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 kwie 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu
Tak powinno wyjść, ale skoro kolega twierdzi, że ma źle to chcę znaleźć przyczynę.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{3}+x ^{2}-5x+3=x ^{3}+2x ^{2}-3x-x ^{2} -2x+3=x(x ^{2}+2x-3)-1(x ^{2}+2x-3)=(x-1)(x ^{2} +2x-3)=(x-1)[x ^{2}+3x-x-3]=(x-1)[x(x+3)-1(x+3)]=(x-1)[(x-1)(x+3)]=(x-1) ^{2}(x+3)}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2010, o 10:12 przez math questions, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 28 kwie 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu
Pomyliłeś się w ostatnim wyłączeniu wspólnych czynników przed nawias. Masz:
\(\displaystyle{ =(x-1)[(x-1)(x+3)]=(x-1) ^{2}(x-3)}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ =(x-1)[(x-1)(x+3)]=(x-1) ^{2}(x+3)}\)
Porównaj znaki
\(\displaystyle{ =(x-1)[(x-1)(x+3)]=(x-1) ^{2}(x-3)}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ =(x-1)[(x-1)(x+3)]=(x-1) ^{2}(x+3)}\)
Porównaj znaki
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Oblicz miejsca zerowe tego wielomianu
drobny szczegól pod sam koniec juz poprawiam, nikt nie jest doskonały