Nierówności wymierne - 7 przykładów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
qwers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 13 lis 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 49 razy

Nierówności wymierne - 7 przykładów

Post autor: qwers »

Witam! bardzo serdecznie. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych nierówności wymiernych:

\(\displaystyle{ a.) \frac{1}{x-3} \ge \frac{1}{x+2}}\)

\(\displaystyle{ b.) \frac{4x ^{2}+5 }{4x} \le x}\)

\(\displaystyle{ c.) \frac{x ^{2} }{x ^{2} -4} >1}\)

\(\displaystyle{ d.) \frac{9x ^{2} }{3x-5} \ge 3x+5}\)

\(\displaystyle{ e.) \frac{2x+4}{2x ^{2}-x-3 } \ge \frac{1}{x+1}}\)

\(\displaystyle{ f.) \frac{1}{|x|} >2}\)

\(\displaystyle{ g.) \frac{3}{|x-1|}> \frac{1}{3}}\)

Proszę o pomoc!

Życzę miłego dnia!
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Nierówności wymierne - 7 przykładów

Post autor: TheBill »

W czym problem? Zobacz:
ODPOWIEDZ