Oblicz wartość wielomianu...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Oblicz wartość wielomianu...

Post autor: gothia »

Witam!
Proszę o sprawdzenie zadania:

Oblicz wartość wielomianu:

a) \(\displaystyle{ W(x)= -x ^{2}+ 2x^{2}-5x+3}\)
dla x=-3

\(\displaystyle{ -(-3) ^{3}+2\cdot (-3)^{2}-5 \cdot(-3)+3= 27+2 \cdot 9+15+3=27+18+15+3=68}\)

b) \(\displaystyle{ H(x)=3x ^{4}-5x ^{3}+2x ^{2}-1}\)
dla x=1,5

\(\displaystyle{ 3 \cdot (-\frac{3}{2})^{4}-5\cdot (-\frac{3}{2})^{3}+2\cdot (-\frac{3}{2})^{2}-1= 3 \cdot \frac{81}{16}-5 \cdot (- \frac{27}{8})+2 \cdot \frac{9}{4}-1= \frac{243}{16}+ \frac{135}{8}+ \frac{9}{2}-1=\frac{243}{16}+ \frac{270}{16}+\frac{72}{16}-\frac{16}{16}=\frac{569}{16}=35,56}\)

Mam jeszcze pytanie, czy wielomiany powinny być pisane ciągiem czy jedno po drugim po każdym znaku równości?

Z góry bardzo dziękuję!
Citizen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 27 maja 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 36 razy

Oblicz wartość wielomianu...

Post autor: Citizen »

W pierwszym, na końcu tylko pomyliłeś się przy sumowaniu liczb - powinno wyjść 63.

w drugim napisałeś, że masz sprawdzić jego wartość dla 1,5 a sprawdzasz dla -1,5. Jeżeli jest to tylko literówka to wszystko wygląda ok.

Co do pytania to taki sposób zapisu jest dobry jeżeli liczysz wartość wielomianu \(\displaystyle{ w(x)}\) powiedzmy dla "a" możesz zapisać:

\(\displaystyle{ W(a)=...}\) i lecisz normalnie znak równości za znakiem.
Awatar użytkownika
M Ciesielski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2524
Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 302 razy

Oblicz wartość wielomianu...

Post autor: M Ciesielski »

Pamiętaj, że \(\displaystyle{ W(x)}\) to wielomian zmiennej x, zaś \(\displaystyle{ W(2)}\) to już wartość tego wielomianu w punkcie 2, czyli konkretna liczba. Możesz pisać ciąg równości.
gothia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 23 paź 2009, o 10:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy

Oblicz wartość wielomianu...

Post autor: gothia »

Bardzo dziękuję za pomoc, za upewnienie mnie, że jest dobrze. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ