proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania
pierwiastkiem równania \(\displaystyle{ x(x+8)=10-(x-2)^{2}}\)
prawidłowa odp to -3
nie mam pojęcia dlaczego..
pierwiastek równania
pierwiastek równania
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2010, o 18:50 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
pierwiastek równania
Ja bym zaczął od rozpisania i uproszczenia.
\(\displaystyle{ x(x+8)=10-(x-2)^{2}\\
x^2+8x=10 - (x^2 - 4x + 4)^{2} \\
x^2 + 8x + x^2 - 4x + 4 - 10 = 0\\
2x^2 + 4x - 6 = 0\\
x^2 + 2x - 3 = 0}\)
Dalej albo liczysz deltę albo zauważasz że 1 jest pierwiastkiem i rozbijasz to na iloczyn
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)=0}\)
Skąd już widać że pierwiastkami są 1 i -3.
\(\displaystyle{ x(x+8)=10-(x-2)^{2}\\
x^2+8x=10 - (x^2 - 4x + 4)^{2} \\
x^2 + 8x + x^2 - 4x + 4 - 10 = 0\\
2x^2 + 4x - 6 = 0\\
x^2 + 2x - 3 = 0}\)
Dalej albo liczysz deltę albo zauważasz że 1 jest pierwiastkiem i rozbijasz to na iloczyn
\(\displaystyle{ (x-1)(x+3)=0}\)
Skąd już widać że pierwiastkami są 1 i -3.
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
pierwiastek równania
\(\displaystyle{ x^2+8x=10-x^2+4x-4}\)
\(\displaystyle{ 2x^2+4x-6=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x-3}\)
A teraz liczymy \(\displaystyle{ \Delta}\).
Edit:// Aj zostałem wyprzedzony.
\(\displaystyle{ 2x^2+4x-6=0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2x-3}\)
A teraz liczymy \(\displaystyle{ \Delta}\).
Edit:// Aj zostałem wyprzedzony.