Rozkład na czynniki
Rozkład na czynniki
Mam rozłożyc na czynniki następujący wielomian:
x^2 + x - y^2 -y
W wynikach w podręczniku jest podane rozwiązanie: (x - y)(x + y + 1). Ale nie mam pojęcia jak do tego doszło i byłbym wdzięczny jak ktoś by mi wyjaśnił...
x^2 + x - y^2 -y
W wynikach w podręczniku jest podane rozwiązanie: (x - y)(x + y + 1). Ale nie mam pojęcia jak do tego doszło i byłbym wdzięczny jak ktoś by mi wyjaśnił...
Rozkład na czynniki
Dzięki za pomoc.
Mam podobny problem z wielomianem: a^2 - b^2 + 2a + 1
Po rozłożeniu na czynniki wygląda on tak: (a + b + 1)(a - b + 1) i znowu nie wiem jak to sie stało
Mam podobny problem z wielomianem: a^2 - b^2 + 2a + 1
Po rozłożeniu na czynniki wygląda on tak: (a + b + 1)(a - b + 1) i znowu nie wiem jak to sie stało
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Rozkład na czynniki
a^2 - b^2 + 2a + 1 = a^2 + 2a +1 - b^2 = (a+1)^2 - b^2 = ((a+1) + b))((a+1) - b)
Trzeba próbowac grupowac na różne sposoby, szukać wzorów skróconego mnożenia, wzajemnych zależności.
Trzeba próbowac grupowac na różne sposoby, szukać wzorów skróconego mnożenia, wzajemnych zależności.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2006, o 21:16 przez Comma, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład na czynniki
wiesz czasami oplaca sie cos dodac odjac w tym przypadku dodajemy i odejmujemy \(\displaystyle{ ab}\) orac\(\displaystyle{ b}\) takie operacje pomagaja czasem rozlozyc na czynniki pierwsze :>
w ostatnim przeksztalceniu jest blad znaczy puzniej go nie kontynulujesz ale jest zamiast - jest plus
w ostatnim przeksztalceniu jest blad znaczy puzniej go nie kontynulujesz ale jest zamiast - jest plus
Rozkład na czynniki
Dzięki raz jeszcze, i żebyście się nie nudzili kolejne zadanie
2x^3 - 5x^2 - 4x + 3
tym razem nie mam rozwiązania. Nie mogę się tu dopatrzeć wzoru skróconego mnożenia, wyłączenie czynników przed nawias ani obliczenie delty też nie pomaga. Przynjamniej tak mi się wydaje... Sorry za zawracanie głowy i z góry dzięki
Edit:
I żeby za chwilę nie pisać nowego posta odrazu zapytam jak rozłożyć x^4 + 1. Ale wyższy priorytet ma dla mnie zadanie powyżej
2x^3 - 5x^2 - 4x + 3
tym razem nie mam rozwiązania. Nie mogę się tu dopatrzeć wzoru skróconego mnożenia, wyłączenie czynników przed nawias ani obliczenie delty też nie pomaga. Przynjamniej tak mi się wydaje... Sorry za zawracanie głowy i z góry dzięki
Edit:
I żeby za chwilę nie pisać nowego posta odrazu zapytam jak rozłożyć x^4 + 1. Ale wyższy priorytet ma dla mnie zadanie powyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład na czynniki
w tym przykaldzie zauwazasz ze dla \(\displaystyle{ x=-1}\) wielomian przyjmuje wartosc 0 wiec dzieli sie on przez (x+1) wiec korzystajac z schematu hornera otrzymujemy
\(\displaystyle{ (x+1)(2x^{2}-7x-3)}\) chyba umeisz to dokonczyc
\(\displaystyle{ (x+1)(2x^{2}-7x-3)}\) chyba umeisz to dokonczyc
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Rozkład na czynniki
ja bym \(\displaystyle{ x^4 + 1}\) tak rozłożył : \(\displaystyle{ a^2 + b^2 = (a+b)^2 - 2ab}\)
\(\displaystyle{ x^4 + 1 = (x^2)^2 + (1)^2 = (x^2+1)^2 - (sqrt{2} x)^2 = (x^2 - sqrt{2}x +1 )(x^2 + sqrt{2} x +1)}\)
\(\displaystyle{ x^4 + 1 = (x^2)^2 + (1)^2 = (x^2+1)^2 - (sqrt{2} x)^2 = (x^2 - sqrt{2}x +1 )(x^2 + sqrt{2} x +1)}\)
Ostatnio zmieniony 17 paź 2006, o 22:11 przez baksio, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozkład na czynniki
Myslalem ze trzeba obliczyc delte trojmianu kwadratowego ale wychodzi liczba z ktorej nie mozna wyciagnac pierwiastka wiec nie umiemgreey10 pisze: \(\displaystyle{ (x+1)(2x^{2}-7x-3)}\) chyba umeisz to dokonczyc
A po drugie:
Czy jest jakis sposób, w ktory wywnioskowales ze pierwiastkiem wielomianu jest -1? Bo ja niestety nie mam takiego mozgu matematycznego, ze na pierwszy rzut oka umiem odgadnac pierwiastek wielomianu.. raczej ten sposob zajal by mi duuuzo czasu, ktorego nie bede mial jutro na sprawdzianie.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Rozkład na czynniki
ej ja tez nie patrze na przyklad i wiem jakie ma pierwiastki zazwyczaj zanim zaczne robic przykald to podstawiam 1 i -1 i sprawdzam czy moze wielomian nie przyjmuje warotosci zero w tych punktach jak tak to mi to ulatwia sprawe a jesli chodzi o pierwiastki to jak to sie mowi zycie nei jest uslane rozami czasem trzeba liczyc :>
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
Rozkład na czynniki
+3 ma być w ostatnim nawiasie. Wtedy \(\displaystyle{ \Delta=25,\:x_1=\frac{1}{2},\:x_2=3}\)greey10 pisze:otrzymujemy
\(\displaystyle{ (x+1)(2x^{2}-7x-3)}\) chyba umeisz to dokonczyc
\(\displaystyle{ (x+1)(2x^2-7x+3)=2(x+1)(x-\frac{1}{2})(x-3)}\)