Pierwiastki wielomianiu 3 stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
zales
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 wrz 2008, o 14:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podl

Pierwiastki wielomianiu 3 stopnia

Post autor: zales »

Mam problem z obliczeniem pierwiastków wielomianu:

\(\displaystyle{ -x ^{3}+10x ^{2}-7x-9 = 0}\)

Próbowałem zastosować wzory Vieta, wtedy otrzymuję:
\(\displaystyle{ x _{1} x _{2} x _{3} = -9

x _{1}+ x _{2}+ x _{3} = 10

x _{1} x _{2} + x _{1} x _{3}+ x _{2} x _{3} = 7}\)


Ale tutaj też pojawia się problem, bo nie wiem jakie przekształcenia zastosować aby znaleźć te pierwiastki. Może jest jakiś inny sposób na ich znalezienie?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Pierwiastki wielomianiu 3 stopnia

Post autor: »

Wzory Viete'a się do niczego nie przydadzą.

Ten wielomian nie ma pierwiastków całkowitych, więc jedyne co pozostaje to użyć wzorów Cardano (co niestety jest dość obrzydliwe).

Q.
ODPOWIEDZ