Rozwiązanie równania trzeciego stopnia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Mexicanos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiązanie równania trzeciego stopnia

Post autor: Mexicanos »

Witam, potrzebuje pomocy w rozwiązaniu równania:

\(\displaystyle{ x^{3} - 8 x^{2} + 45 = 0}\)

Proszę o nakierowanie mnie na rozwiązanie bo nie mogę się uporać.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Rozwiązanie równania trzeciego stopnia

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 3}\) jest jednym z pierwiastków
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Rozwiązanie równania trzeciego stopnia

Post autor: bartek118 »

\(\displaystyle{ x^{3} - 8 x^{2} + 45 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^{3} - 3x^{2} +45 - 5x^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3)+5(9-x^{2})=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}(x-3)+5(3-x)(3+x)=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-5(3+x))=0}\)
\(\displaystyle{ (x-3)(x^{2}-5x-15)=0}\)

No i w środku zostaje jeszcze do rozłożenia funkcja kwadratowa - liczymy wyróżnik i tyle
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Rozwiązanie równania trzeciego stopnia

Post autor: JakimPL »

Jeżeli szukasz wymiernych pierwiastków, to mogą być to tylko dzielniki \(\displaystyle{ 45}\), co wynika z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o współczynnikach całkowitych (poszukaj). Ze schematu Hornera łatwo możemy się przekonać, że \(\displaystyle{ 3}\) jest jednym z nich.

Powyższe twierdzenie pozwala skrócić pracę przy wielomianach, które są znacznie trudniejsze do rozkładu.
Mexicanos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 21:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Rozwiązanie równania trzeciego stopnia

Post autor: Mexicanos »

Dziękuje bardzo, wyszło jak należy. To teraz już chyba sobie dam radę z innymi równaniami tego typu
ODPOWIEDZ