\(\displaystyle{ \frac {1}{3}\sqrt[3]{7} \cdot (\sqrt[3]{7})^2}\)
Co mam zrobić z tą potęgą gdy ma ona inną wartość niż stopień pierwiastka?
co zrobić z potęgą inną od stopnia pierwiastka?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
co zrobić z potęgą inną od stopnia pierwiastka?
Korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ a^m \cdot a^n= a^{m+n}}\)
\(\displaystyle{ a^m \cdot a^n= a^{m+n}}\)
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
co zrobić z potęgą inną od stopnia pierwiastka?
Poza tym dużo pomaga wiedza, że:
\(\displaystyle{ \sqrt[a]{n^b}=(\sqrt[a]n)^b=n^{\frac{b}{a}}}\)
Dla \(\displaystyle{ n}\) dodatnich.
\(\displaystyle{ \sqrt[a]{n^b}=(\sqrt[a]n)^b=n^{\frac{b}{a}}}\)
Dla \(\displaystyle{ n}\) dodatnich.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
co zrobić z potęgą inną od stopnia pierwiastka?
Nie łapię.
czyli co? nie widzę sposobu na zastosowanie tego wzoru w tym zadaniu. Rozumiem że \(\displaystyle{ a}\) to 7 ale m i n? przecież mam tu tylko jedną potęgę i to po nawiasie.ewa_123 pisze:Korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ a^m \cdot a^n= a^{m+n}}\)
Widziałem już ten wzór ale wtedy wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac {1}{3}\sqrt[3]{7} \cdot 7^\frac{2}{3}}\) i znowu jestem w kropce.JakimPL pisze:Korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ a^m \cdot a^n= a^{m+n}}\)
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
co zrobić z potęgą inną od stopnia pierwiastka?
Kontynuujesz zatem z tego miejsca, rozpisujesz pierwiastek trzeciego stopnia:
\(\displaystyle{ \frac {1}{3}\sqrt[3]{7} \cdot 7^\frac{2}{3} = \frac {1}{3} 7^\frac{1}{3} \cdot 7^\frac{2}{3} = \frac {1}{3} \cdot 7^\frac{1+2}{3} = \frac {1}{3} \cdot 7^1= \frac {7}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac {1}{3}\sqrt[3]{7} \cdot 7^\frac{2}{3} = \frac {1}{3} 7^\frac{1}{3} \cdot 7^\frac{2}{3} = \frac {1}{3} \cdot 7^\frac{1+2}{3} = \frac {1}{3} \cdot 7^1= \frac {7}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 20:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
co zrobić z potęgą inną od stopnia pierwiastka?
Kosynier pisze:Nie łapię.czyli co? nie widzę sposobu na zastosowanie tego wzoru w tym zadaniu. Rozumiem że \(\displaystyle{ a}\) to 7 ale m i n? przecież mam tu tylko jedną potęgę i to po nawiasie.ewa_123 pisze:Korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ a^m \cdot a^n= a^{m+n}}\)
Widziałem już ten wzór ale wtedy wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac {1}{3}\sqrt[3]{7} \cdot 7^\frac{2}{3}}\) i znowu jestem w kropce.JakimPL pisze:Korzystasz ze wzoru
\(\displaystyle{ a^m \cdot a^n= a^{m+n}}\)
Następnym razem razem napisze bardziej szczegółowo, ale sądziłam ze to już wystarczy.
Ale na szczecie JakimPL wytłumaczył Ci to krok po kroku.