Oblicznie wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
mimol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 31 paź 2009, o 15:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 1 raz

Oblicznie wielomianu

Post autor: mimol »

Jak wyliczyć x z tego wielomianu
\(\displaystyle{ x(2x)(x-0,5)-112=0}\)
\(\displaystyle{ 2x^2(x-0,5)-112=0}\)
\(\displaystyle{ 2x^3-x^2-112=0}\)
Awatar użytkownika
N4RQ5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 104 razy

Oblicznie wielomianu

Post autor: N4RQ5 »

Najprościej strzelić albo sprawdzić kilka małych liczb całkowitych. W tym przypadku działa 4.
Z reguły wielomiany w zadaniach dobierane są tak by pierwiastkiem była liczba całkowita. W przeciwnym wypadku ciężko o zgrabną i skuteczną metodę rozwiązania. A przynajmniej ja takiej nie kojarzę.
ODPOWIEDZ