rozwiąż nierówność ...
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
rozwiąż nierówność ...
Rozwiązanie tego zadania jest dwuetapowe. Najpierw sprawdzamy dla jakich x pod pierwiastkiem jest wieksze równe 0. Nastepnie drugi czynnik. Rozwiązaniem jest suma tych warunków.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
rozwiąż nierówność ...
ok pierwszy etap to rozw. \(\displaystyle{ \le -9;1 \ge}\)
a jakie bedzie rozw drugiego etapu??
a jakie bedzie rozw drugiego etapu??
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
rozwiąż nierówność ...
dziedzina \(\displaystyle{ x \in <-9;\ 1>}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{9-8x-x^{2} })(3x-3) =0}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{9-8x-x^{2} })=0 \vee 3x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x=1 \vee x=-9 \vee x=1}\)
rysujesz wykres zanku x=-9 pierwiastek nieparzystego stopnia x=1 pierwiastek parzystego stopnia odczytujesz zbiór rozwiązań i konfrątacja z dziedziną mi wyszło x=-9 i x=1
\(\displaystyle{ (\sqrt{9-8x-x^{2} })(3x-3) =0}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{9-8x-x^{2} })=0 \vee 3x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x=1 \vee x=-9 \vee x=1}\)
rysujesz wykres zanku x=-9 pierwiastek nieparzystego stopnia x=1 pierwiastek parzystego stopnia odczytujesz zbiór rozwiązań i konfrątacja z dziedziną mi wyszło x=-9 i x=1
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
rozwiąż nierówność ...
ok dzieki jeszcze jedno pytanie, jak robię ten wykres żeby odczytać rozwiązania to zaczynam od dołu z prawej strony, bo jest znak "-" przy najwyższej potędze x??
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
rozwiąż nierówność ...
ale ściemniacie, żeby nierówność była większa od zera to oba czynniki muszą być większe od zera, albo oba mniejsze od zera. Pierwiastek jest zawsze większy od zera to i drugi czynnik musi być większy od zera.
pierwszy ma przedział: \(\displaystyle{ -9 \le x \le 1\,\,\,}\) a drugi \(\displaystyle{ \,\,\, x \ge 1}\)
rozwiązaniem jest iloczyn zbiorów: \(\displaystyle{ x = 1}\)
pierwszy ma przedział: \(\displaystyle{ -9 \le x \le 1\,\,\,}\) a drugi \(\displaystyle{ \,\,\, x \ge 1}\)
rozwiązaniem jest iloczyn zbiorów: \(\displaystyle{ x = 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
rozwiąż nierówność ...
miły koleżko jak byś mógł zauwazyć tam jest nierówność nieostra więc sobie podstaw za \(\displaystyle{ x=-9}\) to może coś zauwazysz że to nie ściemnianie i rozwiazaniem jest zbiór dwu elementowy x=1 i x=-9florek177 pisze:ale ściemniacie, żeby nierówność była większa od zera to oba czynniki muszą być większe od zera,