Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Jemfree
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Verona

Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Post autor: Jemfree »

Witam ma problem z zadankiem czy może ktoś pomóc

Pierwiastkami wielomianu \(\displaystyle{ W(x) = x^{3}- x^{2} +ax + b}\) są tylko dwie liczby : \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ (-3)}\).
a) oblicz \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)
b) zapisz wielomian w postaci iloczynu czynników liniowych
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, o 13:35 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Post autor: miki999 »

Jeżeli liczba \(\displaystyle{ 2}\) jest pierwiastkiem wielomianu, to oznacza to nic innego jak to, że: \(\displaystyle{ W(2)=0}\). Przy \(\displaystyle{ -3}\)- analogicznie.

Zgodnie z tym możesz ułożyć \(\displaystyle{ 2}\) równania. Masz 2 zmienne- wystarczy rozw. układ.
Jemfree
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Verona

Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Post autor: Jemfree »

zrobilem juz podpunkt a tylko mam problem z b
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Post autor: miki999 »

No to są 2 możliwości.

1. Zabawa z Hornerem (bleeeeeee)
2. Zauważenie, że wielomian da się zapisać jako:
\(\displaystyle{ a(x-x_1)(x-x_2)(x-x_3)}\)
Jako, że przy \(\displaystyle{ x^3}\) stoi \(\displaystyle{ 1}\), to \(\displaystyle{ a=1}\). \(\displaystyle{ x_1 \ i \ x_2}\) mamy dane, pozostaje znaleźć \(\displaystyle{ x_3}\):
\(\displaystyle{ (x-2)(x+3)(x-x_3)= x^{3}- x^{2} +ax + b}\)
Przy czym \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) masz wyznaczone.
Najłatwiej jest to zrobić wzorując się na wyrazie wolnym, bowiem można się domyślić, że:
\(\displaystyle{ (-2) \cdot 3 \cdot (-x_3)=b}\)
Obliczenie \(\displaystyle{ x_3}\) jest jedynie formalnością.



Pozdrawiam.
Jemfree
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Verona

Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Post autor: Jemfree »

ello niewiem czy jest jeszcze uzytkownik miki999 bo mam jeszcze pytanie . Jak obliczyc to x3-- 25 kwi 2010, o 19:27 --ello niewiem czy jest jeszcze uzytkownik miki999 bo mam jeszcze pytanie . Jak obliczyc to x3
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Parametry w wielomianie, a miejsca zerowe.

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ (-2) \cdot 3 \cdot (-x_3)=b}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ