Równanie dwukwadratowe z parametrem

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Awatar użytkownika
lokay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie dwukwadratowe z parametrem

Post autor: lokay »

Polecenie: Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ mx^4 -(2m + 6)x^2 + 9 - m^2 = 0}\) ma cztery rozwiazania?

Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ x^2 = t,\ \ \ t>0\\ mt^2 -(2m + 6)t + 9 - m^2 = 0\\ \begin{cases} \Delta > 0\\t_1 \cdot t_2 >0\\ t_1 + t_2 >0 \end{cases}\\\\ \begin{cases} (m + 3)(m^2 - 2m +3) > 0\\-m(m - 3)(m +3) >0\\ 2m(m+3) >0 \end{cases}\\\\ \begin{cases} m \in (- \infty ; -3) \cup (-3 ; + \infty )\\ m \in (- \infty ; -3) \cup (0 ; 3)\\ m \in (- \infty ; -3) \cup (0 ; + \infty ) \end{cases} \ \ \ \Rightarrow m \in (- \infty ; -3) \cup (0 ; 3)}\)

Odpowiedź ze zbioru zadań: \(\displaystyle{ m \in (0 ; 3)}\)

Gdzie robię błąd? Dlaczego ujemne \(\displaystyle{ m}\) odpadają?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Równanie dwukwadratowe z parametrem

Post autor: piasek101 »

Z delty > 0 wychodzi inny przedział (dalej nie sprawdzałem).
Awatar użytkownika
lokay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 21 paź 2008, o 21:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biłgoraj
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie dwukwadratowe z parametrem

Post autor: lokay »

Już się zgadza, źle wyliczyłem deltę... Dzieki
ODPOWIEDZ