\(\displaystyle{ 3x ^{4} +2x ^{3} -13x ^{2} -8x+4 \le 0}\)
Sorki, ale nie rozumiem tego latexu.
Rozwiąż nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu
Rozwiąż nierówność
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2010, o 20:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę pamiętać o klamrach[latex][/latex] . Po co te wykrzykniki w nazwie tematu?
Powód: Proszę pamiętać o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Rozwiąż nierówność
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +2x ^{3} -13x ^{2} -8x+4 \le 0}\)
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +2x ^{3} -x ^{2}-12x ^{2} -8x+4 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(3x ^{2} +2x-1)-4(3x ^{2} +2x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(3x ^{2} +2x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(3x ^{2} +3x-x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)[3x(x+1)-1(x+1)] \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(x+1)(3x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x= \mp 2 \vee x=-1 \vee x= \frac{1}{3}}\)
dalej chyba sobie poradzisz
\(\displaystyle{ 3x ^{4} +2x ^{3} -x ^{2}-12x ^{2} -8x+4 \le 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}(3x ^{2} +2x-1)-4(3x ^{2} +2x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(3x ^{2} +2x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(3x ^{2} +3x-x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)[3x(x+1)-1(x+1)] \le 0}\)
\(\displaystyle{ (x ^{2} -4)(x+1)(3x-1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x= \mp 2 \vee x=-1 \vee x= \frac{1}{3}}\)
dalej chyba sobie poradzisz
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 18:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu