Funkcje
\(\displaystyle{ F(x)=x^{11}-x^{7}+3x-2}\) i
\(\displaystyle{ G(x)=x^{11}-x^{7}+x+3}\) dla argumentu a przyjmuje to samą wartość zatem a??
argument a
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hmmm
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
argument a
Przyrównać te dwie funkcje i wyznaczyć spełniające je argumenty:
\(\displaystyle{ x^{11}-x^{7}+3x-2=x^{11}-x^{7}+x+3}\)
\(\displaystyle{ 3x-2=x+3}\)
\(\displaystyle{ 2x=5}\)
\(\displaystyle{ x=2,5}\)
\(\displaystyle{ x^{11}-x^{7}+3x-2=x^{11}-x^{7}+x+3}\)
\(\displaystyle{ 3x-2=x+3}\)
\(\displaystyle{ 2x=5}\)
\(\displaystyle{ x=2,5}\)