mam rozłożyć wielomian na czynniki \(\displaystyle{ -4x ^{4} +26x ^{3} -12x ^{2}}\)
z tego wyciągam przed nawias \(\displaystyle{ -4x ^{2} (x ^{2} - 6,6x + 3)}\) i co dalej???
a drugi przyklad to
\(\displaystyle{ x ^{5} -2x ^{4} +7x ^{3} +8x ^{2} -16x+56}\)
proszę bardzo o pomoc bo niewiem jak to ugryźć
rozłóż wielomian na czynniki
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
rozłóż wielomian na czynniki
a po co od razu \(\displaystyle{ -4x^2}\) nie lepiej ładniejesze \(\displaystyle{ -2x^2}\)?? 26 dzieli się przez 2 a nie przez 4akina00 pisze:mam rozłożyć wielomian na czynniki \(\displaystyle{ -4x ^{4} +26x ^{3} -12x ^{2}}\)
z tego wyciągam przed nawias \(\displaystyle{ -4x ^{2} (x ^{2} - 6,6x + 3)}\) i co dalej???
a co do "co dalej", słyszałaś kiedyś o \(\displaystyle{ \Delta}\)? i o postaci iloczynowej trójmianu kwadratowego?
- Mortify
- Użytkownik
- Posty: 768
- Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 164 razy
rozłóż wielomian na czynniki
wyciągnij sobie \(\displaystyle{ -2x^2}\) w pierwszym, żeby mieć całkowite współczynniki, a potem policz pierwiastki (np. używając delty) otrzymanego w nawiasie wielomianu kwadratowego.
W drugim zauważ, że: \(\displaystyle{ \frac{x^3}{8}(8x^2-16x+56)=x^5-2x^4+7x^3}\)
W drugim zauważ, że: \(\displaystyle{ \frac{x^3}{8}(8x^2-16x+56)=x^5-2x^4+7x^3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
rozłóż wielomian na czynniki
\(\displaystyle{ x ^{5} -2x ^{4} +7x ^{3} +8x ^{2} -16x+56 = x^3(x^2-2x+7) + 8(x^2-2x+7) = (x^3+8)(x^2-2x+7) = (x+2)(x^2-2x+4)(x^2-2x+7)}\)
\(\displaystyle{ -4x^4+26x^3-12x^2 = -2x^2(2x^2-13x+6)}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 169 - 48 = 121, \sqrt{\Delta} = 11}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{13-11}{4} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{13+11}{4} = 6}\)
\(\displaystyle{ -4x^2(x-6)(x-\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ -4x^4+26x^3-12x^2 = -2x^2(2x^2-13x+6)}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 169 - 48 = 121, \sqrt{\Delta} = 11}\)
\(\displaystyle{ x_{1}= \frac{13-11}{4} = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x_{2} = \frac{13+11}{4} = 6}\)
\(\displaystyle{ -4x^2(x-6)(x-\frac{1}{2}}\)