Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
tomek878
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: tomek878 »

Dla jakich wartości m wielomian : W(x)= x ^3 log ^2 m-3x ^2 logm-6x-2logm
jest podzielny przez dwumian x+1
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ W(-1)=0}\)
tomek878
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: tomek878 »

Tyle wiem, ale co dalej ? jak przekształcić te logarytmy ?
rodzyn7773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1659
Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 278 razy

Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: rodzyn7773 »

\(\displaystyle{ W(-1)= (-1) ^3 * log ^2 m-3*(-1) ^2 logm-6*(-1)-2logm = \\ =-log^2m-3logm+6-2logm=-log^2m-5logm+6}\)

I teraz podstaw:
\(\displaystyle{ logm=t \wedge t \in R}\)
I rozwiąż równanie kwadratowe.
tomek878
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 19 kwie 2010, o 13:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: tomek878 »

dzięki za pomoc
wiola625
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2010, o 17:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin

Dla jakich wartości m wielomian jest podzielny przez dwumian

Post autor: wiola625 »

1.Dla jakich wartości a,b,c wielomian W(x)=x ^{3} +ax ^{2} +bx+c jest podzielny przez każdy z dwumianów: x-1,x+2, x-3?
ODPOWIEDZ