Rozłóz wielomian na czynniki.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Drukarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 15 lut 2009, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 1 raz

Rozłóz wielomian na czynniki.

Post autor: Drukarz »

Wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^{3}+2\sqrt{2}}\) rozłóż na czynniki stopnia co najwyżej drugiego i podaj jego pierwiastki.

wskazówka: skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia na sumę sześcianów.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Rozłóz wielomian na czynniki.

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ W(x)=(x+1)^{3}+2\sqrt{2} =W(x)=(x+1)^{3}+\sqrt{8}=(x+1+ \sqrt{2}(x+1)^{2}- \sqrt{2}(x+1)+ 2)}\)W ostatnim przejściu skorzystałem ze wzoru na sumę sześcianów.
ODPOWIEDZ