Znajdź pierwiastki wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Drukarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 15 lut 2009, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdź pierwiastki wielomianu.

Post autor: Drukarz »

Jednym z pierwiastków wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=px^{3}-7x^{2}-28x+q}\), gdzie \(\displaystyle{ p}\) i \(\displaystyle{ q}\) są liczbami pierwszymi jest \(\displaystyle{ -2,5}\). Znajdź pozostałe pierwiastki wielomianu.

odp: \(\displaystyle{ 3-2\sqrt{2}, 3+2\sqrt{2} (p=2, q=5)}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, o 14:34 przez Drukarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu.

Post autor: Kartezjusz »

Dobrze przepisałeś?
Drukarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 15 lut 2009, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 68 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdź pierwiastki wielomianu.

Post autor: Drukarz »

Poprawione.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Znajdź pierwiastki wielomianu.

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ }\)Z odpowiedniego tw( o pierwiastkach wymiernych) wiemy,że
\(\displaystyle{ 5|q}\),a \(\displaystyle{ 2|p}\). P q są pierwsze,więc p=2 i q=5.
Dzielimy przez (2x+5) i otrzymany wielomian i mamy równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ